колорація

 

     Колорація - це процес по маркуванню зерна, який необхідний для його ідентифікації. Проводиться сертифікованими Міністерством охорони здоров'я України харчовими барвниками. Процедура колораціі зерна повинна проводитися в суворій відповідності з технікою безпеки, з дотриманням технологічного процесу, під час якого фарба буде розподілятися рівномірно, не перевищуючи встановлені норми вологості зерна, і попередженням взаємодії водного розчину фарби з хімічним фумігантом в разі, якщо роботи по колораціі збігаються з часом з роботою по закладці фуміганта.
     

     При колораціі зерна розчин води, що містить фарбу, наноситься на поверхню вантажу. Метод проведення забарвлення залежить від декількох факторів, таких як: вантажна продуктивність елеватора, спосіб навантаження і кількість трюмів судна, в які одночасно проводиться завантаження.
   

      Існують наступні методи колораціі зерна:
• За допомогою системи повного автоматичного контролю, коли розпилювання проводиться на стрічці конвеєра;
• За допомогою установки збірних розпилювачів на кінці вантажної труби;
• За допомогою ручного розпилення над вантажем із застосуванням спеціальних розпилювачів.